Home › For CPAs
Can an S Corporation or Partnership Buy Transferable Tax Credits?
Published October 29, 2026. Yes. A partnership or an S corporation can be a transferee taxpayer under §6418. The credit does not stay in the entity: it is allocated to the owners, who each apply their own limits. Treas. Reg. §1.6418-3 sets the rules.
What the regulation says
| Question | Partnership buyer | S corporation buyer |
|---|---|---|
| Can it buy? | Yes, to the extent it is not related to the seller under §267(b) or §707(b)(1) (§1.6418-3(a)(1), (b)(4)(i)). | Yes, to the extent it is not related to the seller under §267(b) or §707(b)(1) (§1.6418-3(c)(2)). |
| Treatment of the cash price | An expenditure under §705(a)(2)(B), which reduces partners' basis (§1.6418-3(b)(4)). | An expenditure under §1367(a)(2)(D), which reduces shareholders' basis (§1.6418-3(c)(2)). |
| Who gets the credit | Partners, based on each partner's share of the nondeductible expenses that funded the purchase, under the partnership agreement (§1.6418-3(b)(4)). | Shareholders, pro rata under §1377(a) (§1.6418-3(c)(2)). |
| Timing | Treated as an extraordinary item allocated as of the transfer date, so changes in partners matter (§1.6418-3(b)(4); §1.706-4). | Pro rata by shareholding, with permitted-year rules where taxable years differ. |
| Passing it on | An allocation to a partner is not a further transfer. An upper-tier partnership that receives an allocation allocates it to its own partners. | An allocation to a shareholder is not a further transfer. |
Points that trip people up
- The owners' limits apply. A partner or shareholder uses the credit subject to the §38(c) limit and, for individuals, the passive activity rules. The transferee takes the credit subject to rules such as §38 and §469 (Treas. Reg. §1.6418-2(f)(3)). Have counsel confirm how the passive rules apply to your structure, especially where owners materially participate in the entity.
- Allocation clauses matter. If the agreement does not allocate nondeductible expenses specifically, the entity's general allocation of nondeductible expenses is used.
- No owner-level resale. Owners cannot sell their share of the credit onward.
- If the entity is the seller. A partnership or S corporation can also sell credits on property it holds directly. The cash is treated as tax-exempt income, allocated by the regulation, and it is not passive income to non-participating owners (§1.6418-3(a)(2), (a)(5)).
When this structure makes sense
Pass-through businesses with high-income owners sometimes use a purchase vehicle so that the credit lands where the tax is. That is a CPA-led decision, because the owners' passive status, basis and §38(c) capacity drive the answer. Start with the client qualification checklist and the qualification guide, and see the agreement checklist.
Frequently asked questions
Can an S corporation buy transferable tax credits?
Yes, if it is not related to the seller under §267(b) or §707(b)(1). The credit is allocated to shareholders pro rata under §1377(a) (Treas. Reg. §1.6418-3(c)(2)).
How is the credit allocated among partners?
By each partner's distributive share of the nondeductible expenses used to fund the purchase, as set by the partnership agreement; if silent, the partnership's general allocation of nondeductible expenses applies (§1.6418-3(b)(4)).
Is the price paid for the credit deductible by the entity?
No. It is treated as a basis-reducing expenditure (§705(a)(2)(B) for partnerships, §1367(a)(2)(D) for S corporations).
Does an allocation to an owner count as a second transfer?
No. The regulation says an allocation to a partner or shareholder is not a transfer for purposes of §6418.
Can owners use the credit against any income?
Not necessarily. Each owner applies its own §38(c) and, for individuals, §469 limits. Confirm the passive characterization with counsel.
- 26 CFR §1.6418-3, Additional rules for partnerships and S corporations
- 26 CFR §1.6418-2, Rules for making transfer elections (Cornell LII)
- 26 U.S.C. §6418, Transfer of certain credits (Cornell LII)
- 26 U.S.C. §38, General business credit (Cornell LII)
- 26 U.S.C. §469, Passive activity losses and credits limited (Cornell LII)
- IRS: Elective pay and transferability FAQs, Transferability (Q4-Q15)
Owe $50k or more in federal tax?
Tell us your estimated liability and timing. We will show you what transferable credits are available and walk your CPA through the diligence.
Get a tax credit quote §48E buyer guide or call (888) 328-4718
Related guides
- Who You Need to Buy Transferable Tax Credits: CPA, Counsel, Broker or Consultant
- Tax credit referral partners for advisors with C corporation clients
- A CPA's Guide to Transferable Credit Due Diligence
- Form 3800 and the Transfer Election Statement: How a Credit Purchase Is Reported
- Buying transferable tax credits